In anul 2001 se formeaza de catre un grup de crescatori lugojeni Federatia Nationala Columbofila de Agrement si Sport Independenta DIKC-T.Acesta organizeaza doua expozitii nationale la sala sportul viitorul din lugoj cu larga participare internationala,introduce prin contactele avute cu strainatatea(d-l Rolingher din Ungaria) pentru prima data in Romania inele columbofile EE.

Mai organizeaza si expozitii internationale intercluburi care a avut  o larga activitate pe intregul teritoriul tarii noastre.

In anul 2004 are loc fuzionarea intre cercul columbofil al armatei Lugoj condus de d-l Ica Eugen,din care rezulta Asociatia Sportiva Crescatorilor de Pasari si Animale mici "Fauna" cerc militar Lugoj care are sediul in str. Nicolae Balcescu nr. 4 si isi desfasoara activitatea in fiecare dumineca de la ora 11.oo si pana la ora 13.oo.

Aceasta asociatie a organizat diferite expozitii internationale intercluburi in diferite locatii.A participat la doua expotii europene,este membra UGCPPAMR care este afiliata la Uniunea Europeana a Crescatorilor de Pasari si Animale Mici.A participat la simpozionul organizat de UGCPPAMR sub egida Uniunii Europene a Crescatorilor de Pasari  si Animale Mici pe teme de arbitraj.